Буковинський центр виборчих технологій

Буковинський центр виборчих технологій

Рік створення: 2000
Керівник: Баб’юк Ігор Орестович

Мета та напрямки роботи

Головною метою діяльності Організації є сприяння поширенню правових знань та підвищенню правової культури, задоволенню та захисту інтересів своїх членів; надання соціальних послуг, правової допомоги, провадження просвітньої та наукової діяльності; просування в Україні ідей прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади й громадянського суспільства; вивчення методологічних принципів і теоретичних проблем виборчих технологій, а також практичне застосування різних форм проведення передвиборчих кампаній.

Досвід проектної діяльності

Організація брала активну участь в моніторингу виборчих процесів 2002, 2004, 2006 та 2007 років, а також в проведені кампаній мобілізації місцевого населення щодо участі у виборах. За ініціативою організації було організовано цілий ряд заходів (“круглі столи”, конференції, збори громадян тощо) з обговорення українського законодавства, захисту прав українських громадян та участі місцевої громади у контролі за діяльністю депутатів всіх рівнів рад.

Впродовж 2003 – 2004 рр. місцевою коаліцією громадських організацій (членом якої є БЦВТ) реалізовувався місцевий проект щодо профілактики корупційних дій в органах державної влади. Ця програма фінансувалась програмою “Партнерство за прозоре суспільство” та Агентством з міжнародного розвитку США. “Буковинський центр виборчих технологій” відповідає за діяльність антикорупційної громадської приймальні.

В рамках регіональної коаліції “Партнерство за прозоре суспільство” партнерськими організаціями є 8 обласних громадських організацій.

В 2006 році за підтримки Агентства з міжнародного розвитку США Буковинський центр виборчих технологій впроваджував проект «Регіональний інформаційно-консультаційний центр виборчого права». В рамках проекту надавалась практична допомога громадським організаціям і суб’єктам виборчого процесу (в першу чергу виборцям) в п’ятьох областях України (Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській, Вінницькій та Одеській), під час проведення одночасно місцевих і парламентських виборів.

В 2007 – 2008 роках Буковинський центр виборчих технологій брав участь в проведенні моніторингу діяльності депутатів місцевих рад від політичних партій Чернівецької області.

В 2008 – 2009 році експерти об’єднання проводили експертне опитування в рамках реалізації проекту «Громадський моніторинг заходів з підготовки відзначення 600-річчя  м. Чернівців». В рамках даного проекту було організовано моніторинг діяльності виконавчих структур Чернівецької міської ради щодо підготовки до 600-літнього ювілею столиці Буковини.

В 2009 році активісти організації брали активну участь в експертному опитуванні та  проведенні моніторингу діяльності органів місцевої влади щодо подолання наслідків екологічного лиха повені, яка пройшла Чернівецькою областю в липні 2008 року. Заходи проводилися в рамках проекту «Подолання наслідків стихії – під громадський контроль».

Впродовж 2009-2010 років організація реалізовувала проект “Громадська експертиза виконання Програми підтримки національно-культурних товариств, етнічних громад Чернівецької області та української діаспори на 2007-2009 роки”. Одним з результатів цього проекту стала розробка та прийняття Чернівецькою облрадою нової Програми на 2010-2012 роки.

В 2018-2019 році організація впроваджувала низку проєктів у співпраці з районними газетами. Зокрема, проєкт “Активізація висвітлення децентралізації владних повноважень у ЗМІ Чернівецької області”, Посольство США та проєкт «Налагодження діалогу між ОТГ та ЗМІ Чернівецької області», за підтримки Посольства США